Choď na obsah Choď na menu

Čo si prečítať vo voľnom čase?

 

Je víkend, nudíte sa a neviete čo robiť s voľným časom ? Skúste si prečítať jednu z týchto kníh a nebudete sa vedieť od nej odtrhnúť.

 

1. Snehuliak, Jo Nesbo

Mrazivá detektívka Snehuliak ponúka brilantne vykreslené postavy a gradujúce napätie, ktoré sú zárukou napínavého príbehu, aký vie napísať len majster súčasných trilerov Jo Nesbo. Jeho hlavný hrdina Harry Hole si získal milióny fanúšikov na celom svete.

Dej sa začína ránom, kedy Jonas zistí, že jeho matka zmizla. Jediné čo po nej zostalo je rúžový šál prevesený okolo snehuliaka, ktorý sa tam ešte večer záhadne objavil. Prípadu sa ujme slávny inšpektor Harry Hole, ktorý dostáva záhadný list týkajúci sa snehuliaka. Po čase zisťuje istú súvislosť medzi prípadmi za uplynulých 10 rokov kedy za podobných okolností zmizlo 11 žien. Všetky zmizli presne v deň, keď napadol prvý sneh. Pred Harrym stojí niekoľko ťažkých úloh a rozhodnutí. Je však odhodlaný ich prekonať a prípad vyriešiť...

Kniha vás dostane nielen napätým dejom a záhadnosťou, ale aj severskou atmosférou, ktorú vie najlepšie navodiť práve Jo Nesbø.

l127482-jb.jpg

2. Šlabikár šťastia 5 – psychický obor, Pavel Hirax Baričák

Každý pozná ten pocit. Cítite, že ste úplne na dne a neviete čo ďalej. Každý občas potrebujeme trochu postrčiť tým správnym smerom. Určiť si cieľ a držať sa ho. Táto kniha vám pomôže pochopiť ostatných, ale najmä seba.

“Prajem vám, aby ste si na smrteľnej posteli nič nevyčítali. Ešte stále je čas počúvať dušu, naučiť sa rozhodovať a začať konať. Prajem vám, aby ste umreli so spokojnosťou na perách pri rozprávaní, keď okolo vašej postele budú sedieť vnúčence a nebudú vedieť od údivu zavrieť ústa nad tým, čo všetko ste za svoj život vydumali, uskutočnili, podnikli, získali, videli, zažili, užili, naučili sa. Svoje rozprávanie uzavriete vetami: „Nič neľutujem. Všetko, čo som chcel skúsiť, dotknúť sa, spoznať, užiť si, každý jeden sen som sa pokúsil zhmotniť. Nie vždy sa mi to podarilo, ale nakoniec ma to aj tak doviedlo k niečomu ešte väčšiemu a úžasnejšiemu. Ďakujem za život a ďakujem aj sebe za chrabrosť a odvahu.“ Potom vydýchnete naposledy. V miestnosti zostane ticho. Nik nebude plakať a napriek tomu, že to nik nevysloví, všetkým v mysliach pôjde jedno: „Umrel mocný človek. Hrdina doby! On neprežíval, on skutočne žil!!!“ Pavel Hirax Baričák.

slabikar-stastia-5-psychicky-obor-79818.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3. Púštny kvet, Waris Dieri a Cathleen Miller

Kniha zachytáva skutočný príbeh samotnej autorky, ktorá sa zo somálskej púšte prepracovala do sveta modelingu.  

Ako trinásťročná opustila svoju početnú rodinu, aby unikla sobášu so starým mužom. Z púšte si odniesla poznačené telo i dušu tzv. ženskou obriezkou, ktorú ešte i dnes podstupujú africké dievčatá v útlom veku. Waris šťastnou náhodou mohla pracovať niekoľko rokov na somálskom veľvyslanectve v Londýne. Keď jej legálny pobyt vypršal, rozhodla sa v cudzom prostredí ostať a zarobiť peniaze pre seba i pre svoju matku. Zapojila sa i do boja proti ženskej obriezke ako mimoriadna veľvyslankyňa OSN a zástankyňa ľudských práv.

l83268.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4. Chatrč, William Paul Young

Kniha pre všetkých veriacich aj neveriacich ľudí. Autor rozpráva príbeh muža, ktorému uniesli dcéru na rodinnej dovolenke, na základe čoho prestal veriť v Boha.

Mladšia dcéra Mackenzie Allen Philipsa je unesená počas rodinnej dovolenky a dôkazy o tom, že bola brutálne zavraždená, sa nájdu v chatrči, ktorá stojí hlboko v divočine štátu Oregon. Po štyroch rokoch veľkého smútku, dostane Mack podozrivú obálku s pozvánkou, v ktorej ho zrejme Boh pozýva na víkend späť na miesto činu. Napriek racionálnemu úsudku sa Mack vracia do chatrče predstavujúcej jeho najtemnejšiu nočnú moru. To čo tam objaví, mu navždy zmení jeho svet. Práve dnes, kedy náboženstvo pôsobí v tomto svet stále viac a viac irelevantne, dielo William P. Younga zápasí s nadčasovou otázkou: ,,Kde je boh v tomto svete, plnom neopísateľnej bolesti?“ Odpovede, ktoré Mack získa, ohromia a zároveň pozmenia čitateľov rovnako, ako jeho samotného.

11ff9b4c887cc2e009006cc7fd3aeb4c_xl.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5. Strach, Jozef Karika

Pokiaľ ste fanúšikmi poriadneho napätia a radi sa bojíte, toto je kniha práve pre vás.

Vyhorený tridsiatnik sa po rokoch vracia do prímestskej štvrte na úpätí hory ukrývajúcej mrazivé tajomstvo – vo výnimočne studených zimách sa tam strácajú deti. Spolu s bývalou láskou a kamarátmi musí čeliť nielen zlomyseľnej sile, ale aj tieňom vlastnej minulosti. Všetky pády a sklamania, ktoré dovtedy zažil, sú ničím oproti peklu striehnucemu na miestach, kde vyrastal.

strach.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dúfam, že vás niektorá z týchto kníh zaujala. Prajem vám príjemné čítanie.